Zobrazit ostatní články k městu

Lužické hory

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Děčín

Město:Jiřetín pod Jedlovou

    Možná si řeknete: „Jaképak jsou tohle hory? Vždyť nejvyšší vrchol nedosahuje ani 800 metrů n.m.“ Ale pokud je jednou navštívíte a třeba právě na podzim, možná i vy uznáte, že jsou prostě krásné.

    Lužické hory najdete v severních Čechách mezi Děčínem a Libercem. Nejvyšší horou je Luž (793 m). Malá část pohoří vybíhá na území Německa a zde je nazývána Žitavské hory (Zittauer Gebirge). Tvář těchto hor je velmi rozmanitá. Jednotlivé vrcholky ční nad okolní krajinou. Některá jejich úbočí jsou pokryta kamennými sutěmi, jinde z lesů vystupují skalní útvary a některé z nich završují vyhlídky nebo zříceniny hrádků. Hřebeny střídají údolí, kde v krásných hlubokých lesích jsou osamělá jezírka nebo vlhké horské louky.

    Díky hojným srážkám jsou Lužické hory bohaté na vodu. Pramení zde říčka Kamenice se svým hlavním přítokem Chřibskou Kamenicí a četné přítoky Ploučnice. Po hřebeni hor prochází významné evropské rozvodí mezi Severním a Baltským mořem.

    Více než polovinu území dosud pokrývají lesy. V době rozvoje sklářství byly původní bukové a jedlové porosty téměř zlikvidovány a postupně nahrazeny smrkovými monokulturami. V 80. letech 20. století byly lesy silně poškozeny průmyslovými exhalacemi a důsledky jejich působení můžete sledovat dodnes. V obnovených lesích kromě smrků a borovic uvidíte buky, javory, duby a u potoků i olše.

    Od roku 1976 jsou Lužické hory na území 270 km2 chráněnou krajinnou oblastí. O rozvoj turistiky v oblasti se v minulém století zasloužily turistické spolky, které vybudovaly stezky, vyhlídky a rozhledny. Při putování krajem narazíte na rozmanité prvky lidové architektury - roubenky s malými okny nebo domky vykládané různobarevnou břidlicí a připomínající pohádkovou perníkovou chaloupku.

    Na území hor se také dochovalo několik zřícenin, z nichž nejznámější je Tolštejn. Stojí nedaleko Jiřetína pod Jedlovou na skalním suku (670m). Hrad byl postaven ve 2. polovině 13. století k ochraně významné obchodní cesty. Jeho historie byla velmi bohatá a vystřídalo se v něm mnoho majitelů. Poté, co byl ve třicetileté válce obléhán a vypálen Švédy, nebyl již dalšími majiteli opraven. V 18. stol. se v jeho zříceninách údajně ukrývali loupežníci a k vojenským účelům byl využit ještě v roce 1757 při pronásledování Prusů. V 19. století se Tolštejn stal oblíbeným výletním cílem a na sousedním svahu vyrostl dřevěný hostinec se sbírkou nálezů z jeho okolí. V roce 1977 byl hostinec definitivně uzavřen a v roce 1995 i se zříceninou převeden pod správu obce Jiřetín, která údržbu objektů. Z vrcholových skalisek, která jsou přístupná po železném schodišti, uvidíte vrcholy Lužických hor a údolí s Jiřetínem.

    V městečku Jiřetín pod Jedlovou byly již v 15. století rudné doly. Do oblasti přicházeli lidé s vidinou rychlého zbohatnutí, ale nerostné suroviny byly brzy vytěženy a zadlužení majitelé panství prodali. Protože zemědělství v tomto kraji také nemělo velký význam, stala se hlavním zdrojem obživy obyvatel řemesla - zejména plátenictví a tkalcovství – která se udržela v kraji až do začátku 20. století. Poválečným odsunem Němců výrazně klesl počet obyvatel. Centrum obce bylo v roce 1992 vyhlášeno městskou památkovou zónou. Uprostřed stojí renesanční kostel Nejsvětější Trojice, postavený na přelomu 16. a 17. století. Jeho vnitřní výzdoba je převážně barokní. Na jihovýchodní straně náměstí stojí nedaleko kostela výstavná fara s hospodářským dvorem. Tuto krásnou barokní budovu je od roku 1998 možné si prohlédnout i zevnitř, protože jsou zde umístěny muzejní expozice, zaměřené na historii oblasti. Uprostřed náměstí stojí pískovcový sloup sv.Vavřince z roku 1716. Ulice za kostelem vede ke klášteru, který založil ženský řád Kongregace dcer Božské lásky. Hlavní náplní byla péče o venkovské dívky, které přicházely za prací, o sirotky a přestárlé osoby. V klášteře dodnes působí řádové sestry z jiných kongregací. V městečku se dochovala řada domů z 18. a 19. století s prvky původní lužické architektury.

    Na jihozápadním okraji města můžete také navštívit Křížovou horu s velmi zajímavým poutním místem z 18. století., které tvoří 11 rokokových výklenkových kapliček a kaple sv.Kříže. Na severozápadním svahu Křížové hory jsou od roku 1999 po opravách zpřístupněné štoly. Těžba rudy zde byla ukončena těsně před příchodem 19. století.

    Z Křížové hory není daleko na vrch Jedlová (774m), který své jméno dostal podle jedlových lesů, které kdysi pokrývaly jeho svahy. Z vyhlídky, připomínající maják, je krásný výhled na Lužické hory, Českosaské Švýcarsko, Šluknovsko a německou stranu pohoří. Lužické hory a jejich zajímavosti určitě není možné projít za jeden den.



Autor: Míla Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-09-23 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde