Zobrazit ostatní články k městu

Pohled na Louny nejen z výšky

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Louny

Město:Louny

    Kolikrát jsme s přáteli projížděli přes Louny od nás ze severu na letiště do Prahy a kolikrát jsme si říkali, že musíme jednou zastavit a propátrat, co skrývají hradby a cože za věže to z nich „čouhá“…nu, nedalo nám to a jednoho dne jsme si tohle město vybrali za cíl sobotního výletu.

    Krajina, kterou se blížíte k Lounům, je charakteristická osamocenými vrcholy kopců, které už samy o sobě zvou k bližšímu prozkoumání. U jejich roztomilých jmen najdete na mapě údaje o nadmořské výšce převyšující 500 m n. m. a to se pak ty kopečky na rovince opravdu vyjímají. Zdálky tu na Vás mávají kopce Milá, Oblík nebo třeba asi nejznámější Raná.

Raná se stala útočištěm nadšenců plachtících sportů a tak za příznivého počasí můžete pozorovat nejen malebnou krajinu, ale i poletující milovníky adrenalinu. Z vlastní zkušenosti mohu prohlídku z větší výšky taktéž doporučit.

    Možná s ptačího pohledu nebude chrám v Lounech vypadat tak dominantně jako je tomu, když stojíte u jeho pat. Chrám sv. Mikuláše je nádherným dílem české pozdní gotiky. První zmínka o něm je z roku 1332. Z původního kostela se však dochovala pouze věž. Po požáru v roce 1517 radní požádali královského architekta Benedikta Rejta o spolupráci při obnově kostela. Asi Vás to, stejně jako nás, nejvíce potáhne do věží. Věřte, že se vyplatí schody vyšlapat, neboť z ochozů se naskytne opravdu dechberoucí pohled na uličky Loun i vzdálené kopce v okolí. V sezoně je věž přístupná od úterý do neděle vždy od 10 do 17 hodin.

    Protože věřím, že máte fyzičku vypracovanější na víc než na jeden výstup do věží v rámci sobotního odpoledne, tak mohu vyzradit ještě pár míst v Lounech či okolí, kam stojí za to zajít. Třeba zrovna Galerie Benedikta Rejta. Ano, tato galerie v zrekonstruovaném objektu bývalého městského pivovaru nese jméno právě po architektovi, který se podílel na rekonstrukci chrámu. V těchto prostorách najdete galerii, muzeum moderního umění. V současné době do 11.5.2008 zde můžete shlédnout výstavu děl Vladislava Mirvalda. (Více informací naleznete na www.gbr.cz).

    Pokud byste byli autem a výlet chtěli zakončit návratem z moderního umění zpět do minulosti, doporučuji zajet do nedalekého Panenského Týnce. Naleznete zde nedostavěný gotický klášterní chrám. Není jen stavbou s velkou uměleckou hodnotou, ale i místem ve velmi silné pozitivní zóně. Pobyt na tomto místě prý pomáhá odstraňovat depresivní stavy, přináší optimismus, dobrou náladu a chuť do života. Náboj tohoto místa dokáže kladně působit na lidi s maniodepresemi, po mozkových příhodách či se sklony k sebevraždě.

    Věřím, že poslední údaj je pro Vás pouze informací:o) Každopádně ale širokodaleko nenajdete vhodnější místo, kde dobít svou energii. A načerpejte si řádné zásoby, neboť turistická sezóna teprve začíná.

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-25 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde