Zobrazit ostatní články k městu

Tajemné okolí Panenského Týnce

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Louny

Město:Panenský Týnec

    Víte, jaký je nejlepší lék na deprese a různé jiné skličující stavy, které mohou člověka pěkně podusit právě v tomto blátivém, zimním a ponurém období? Myslíte si, že oním lékem mohou být pouze prášky nebo zoufalé brouzdání ve vodách internetu? A co například taková sakrální památka? Že to není možné? V tom případě neváhejte a čtěte dál.

    Místo, které by mohlo vaše zimní chmury spolehlivě zaplašit, se nachází v okrese Louny v obci jménem Panenský Týnec. Její název je shodný s klášterem, jenž zde založili pánové ze Žerotína koncem 13. století pro jeptišky z Anežského kláštera v Praze. V těsném sousedství kláštera se pak nachází nedostavěný gotický chrám, jehož záhadný původ a založení nejsou dodnes dostatečně osvětleny. A právě toto unikátní torzo je avizovaným místem, kde můžete nalézt dlouho hledanou energii a optimismus (alespoň tak tvrdí někteří psychotronici, kteří zde naměřili silnou pozitivní energii).

    Proslulost tajemného místa neunikla ani filmařům, kteří si odtud odnesli záběry k filmům jako je například Kytice nebo další český film Post coitum. Dokonce ani některé manželské páry neodolaly duchu tohoto místa a řekly si zde své „ano“. Co dál je možné říci ke chvále nedostavěného chrámu? Snad to, že podle některých odborníků náleží ke slavné huti Petra Parléře a svou uměleckou hodnotou konkuruje nejdokonalejším památkám České republiky.

    Další pozoruhodné místo se nalézá při hlavní silnici ve směru na Třebíz a Slaný. Jedná se o kostelík Svatého Blažeje a „zázračnou“ studánku s léčivou vodou. Nedaleko Panenského Týnce, v obci Peruc, se také nachází pověstná Boženina studánka a Oldřichův dub připomínající pověst o setkání knížete Oldřicha a krásné české pradleny Boženy. V obci Třebíz pak máte možnost navštívit zdejší národopisný skanzen i s rodným domkem spisovatele Václava Beneše Třebízského, který je však otevřen pouze v letních měsících. Aby toho nebylo málo, v obci Kokovice naleznete rodný dům básníka Karla Tomana a ve Slavětíně rodný dům i hrob slavného poetistického a surrealistického básníka Konstantina Biebla.

    A kdo by se rád vydal za dalším tajemstvím, nechť navštíví zdejší menhiry. První z nich se vypíná asi 50 metrů od silnice v polovině cesty z Klobuk do Telce a nazývá se kamenný muž nebo také Pastýř. Původ kamene obestírá tajemství, ale je pravděpodobné, že byl využívám za účelem pravěkých rituálů. Podle pověsti se kámen každým rokem pohne o krok malý jako zrnko písku, přičemž až dorazí ke kostelu ve vsi Klobuky, nastane konec světa. Druhý, jehož jméno je Baba, je pak možno nalézt západně od Slavětína. Další se nachází například v obci Hřivice.

    Jestliže se nebudete cítit o nic lépe ani po pozitivním působení nedostavěného chrámu nebo tajemných menhirů, vězte, že po tomto výletu či procházce na čerstvém vzduchu určitě ano.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-18 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

  • Uživatel 5466 - 2010-08-16 14:28:26

    Vážená Panenský Týnec je opravdu místo zajímavé nicméně v roce 2008 mě onemocněla manželka zhoubným mozkovým nádorem,podstoupila dvě náročné operace na neurochirurgii v Ustí nad Labem na sále byla 11 hodin klobouk dolu před Mudr.Bartošem snažil se a bojov

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde