Zobrazit ostatní články k městu

Raná, Oblík a vzdušní plavci

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Louny

Město:Raná

    Kopce na jižním okraji Českého středohoří jsou Mekkou bezmotorového létání. Je tu hned několik sportovních letišť a hlavně vrchol Rané, ze kterého startují letci na padácích a rogalových křídlech. Vy asi létat nebudete, přesto je výlet na Ranou nezapomenutelným zážitkem. Pěšky se sem dostanete z Loun po modré značce přes kopec, kterému se říká Lenišický chlum. Těsně pod vrcholem Chlumu najdete malé jezírko a uvidíte odtud Ranou, vzdálenou přes mělké údolí jen něco přes kilometr. Pokud je slušné počasí, startuje z vrcholu hřebene jeden padák za druhým a podle síly stoupavých proudů se pak i dlouhé desítky minut vznášejí nad krajinou. Je to krásný pohled na ty vzdušné plavce.

    Po modré značce se dostanete až na vrchol Rané, vysoké převýšení nad krajinou působí opojně a letci vrhající se s rozběhem do hloubky vám způsobí mrazení v zádech. Ale pokud se jim nebudete plést pod nohy, rozhodně vám žádné nebezpečí nehrozí. Pokud nechcete jít z Loun pěšky, zaparkujte přímo v Rané někde v okolí kostela. Vyšlapaná cesta, kudy chodí letci s padáky na zádech, vás přes ovocné sady a louky dovede až na vrchol.

    V případě, že je na vás Rané příliš rušné místo, můžete vyšplhat na kopec Oblík, na druhé straně hlavní silnice. Ten je ještě o padesát metrů vyšší, jeho vrchol je chráněn jako přírodní rezervace a přestože sem také vede značená turistická stezka (zelená), nikoho zde nejspíš nepotkáte. Rozhled je odtud ale stejně hezký, a pokud se vám zdolávání podobných kopců zalíbí, můžete pokračovat severovýchodním směrem přes Srdov, Brník, Malý vrch a Mlýnský vrch až do Libčevse. Jen se připravte na to, že ne všechny kopce v okolí jsou tak bezproblémově přístupné jako Raná, občas se budete muset prodírat křovím a trním.

    Nedaleko Loun je ještě jedno místo hodné pozornosti. Půjdete-li z Března, které stojí na břehu Ohře u hlavní silnice na Most, po žluté značce, dojdete po půl kilometru k malému archeologickému skanzenu. Stojí tady repliky jednoduchých domů prvních obyvatel, kteří se usídlili v úrodném okolí řeky. Najdete tu obytné domy, sýpku, pec na chleba i menší hospodářské stavení. Skanzenů je sice u nás dost, ale podobných "pravěkých", tzv. archeoskanzenů jen pár.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-17 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde