Zobrazit ostatní články k městu

Není Ostrý jako Ostrý

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Teplice

Město:Kostomlaty pod Milešovkou

    Ať jsme z kteréhokoliv konce naší republiky, vždy máme v dosahu nějaký kopec jménem Ostrý, jehož vrchol se můžeme vydat zdolat. A tak tu mám pár tipů na některé z nich. Třeba se jeden najde právě u Vás. Vzhůru nahoru, tedy vlastně na kopec!

    Mé osobě nejbližší vzdáleností je kupříkladu Ostrý v Českém středohoří. Je to lesnatý čedičový vrch nedaleko Milešova, takže se Vám může povést spojení výstupu na Milešovku s následným zdoláním Ostrého. Jeho výška je 553 m. n. m. a na jeho vrcholu najdete zříceniny hradu a skvělý výhled na ostatní kopce Českého středohoří, např. na Lovoš, Boreč, Milešovku, Kletečnou apod.

    Pokud se od Českého středohoří vydáme směrem na jih, najdeme šumavskou horu Ostrý a to na česko-bavorských hranicích v Královském hvozdu. Vlastně v tomto případě dostanete takový „duopack“. Jedná se totiž o dvojvrchol skládající se z Malého Ostrého (1266 m.n.m.) a Velkého Ostrého (1293 m.n.m.). Možná jste o tomto dvojkopečku slyšeli a možná to bylo pod přezdívkou „Prsa matky Boží“. Jestliže kraj navštívíte, určitě tak svůj cíl podle siluety a jeho přezdívky rozeznáte. Kromě siluety Vám ovšem nabídne i nádherný kruhový výhled. Dětem pak trochu dobrodružství v podobě zajištěné cesty s ocelovým lanem.

    Dalším Ostrým, který můžete ulovit do svých naťapaných kilometrů a výškových metrů, je Ostrý vrch (642 m.n.m.) v krajině Brdy. Sousedí se známějším Plešivcem nedaleko obce Lochovice. Ostrý a Plešivec pak odděluje drobná soutěska s říčkou Litavkou. Pokud se chcete pokochat výhledem i tady, doporučuji zvolit „bezlisté“ období.

    Bratrem Ostrých je i Ostrý vrch v Hrubém Jeseníku (1228 m. n. m.). Jedná se o úzký hřeben, který bohužel v některých mapách nenajdete pojmenován. Ovšem u místních se jistě doptáte. Přístup z jižní strany je zakázán z důvodu začlenění do NPR Praděd. Proto se vydejte ze sedla Lyry. Osobně si myslím, že tento Ostrý je asi nejobtížněji dostupným vrcholem v této nabídce, kterou předkládám.

    A tak abychom si odpočinuli, hurá na Ostrý, který nás pohostí na vrcholu turistickou chatou. Jedná se o 1044 m. n. m. vysoký vrchol dominující západní části Moravskoslezských Beskyd. Za dobré viditelnosti je prý možné vyhlížet i na Malou Fatru i na Vysoké Tatry. Kdo by se nešel takovou krásou pokochat! Nejkratší značená trasa vede z obce Tyra (cca 3 km). Ostatní četné trasy jsou pak v rozmezí délky 5-7 km.

    Trošku vzdálen Beskydám je poslední mnou nabízený Ostrý (507 m. n. m.) v nejvýchodnějším cípu Lužických hor. Na jeho svahu pak najdete pískovcové věže Trojzubec a Poutník. Vlastně i oblast v okolí by Vás mohla nalákat množstvím pískovcových skal, díky nimž si i tady užijete pokoukání do kraje.

    Jsem si jistá, že mé pozornosti určitě některý Ostrý unikl. Třeba je to ten zrovna u Vás. Pokud ano, s radostí přijmu Vaše upozornění na něj a pro změnu si ho zase já zahrnu do svých budoucích plánů na výšlapy. Vždyť není Ostrý jako Ostrý.


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-06-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde