Zobrazit ostatní články k městu

Naučnou stezkou kolem Oseka

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Teplice

Město:Osek

    Dobrým tipem na jarní výlet je sedmikilometrový okruh naučné stezky kolem Oseka. Potkáte tu historii spojenou s krásou Krušných hor a přírodní rarity na jednom místě. Naučná stezka je dílem skupiny ochránců přírody spolu s členy Horské služby. Trasa stezky Vás provede 11 zastávkami a během cesty překonáte výškový rozdíl 255 metrů. Je to okruh, který je zpestřením mnohé soboty či neděle místních turistů. Cesta je to rozmanitá a tak ani my jsme se na tomto výletu nenudili.

    Vyšli jsme od pomníku Nelsonské katastrofy. Autorem pomníku je sochař Karel Pokorný a místo je mementem na největší hornickou tragédii v Čechách, která se udála v roce 1934, kdy došlo na dole Nelson k výbuchu. V den tragédie došlo k vyproštění 11 mrtvých, pouze 4 horníci unikli z hořícího dolu větrnou jámou. Stále však v podzemí zůstávalo 129 lidí, které katastrofa pohřbila. Důl hrozil další explozí a tak museli být vstupy ještě ten den zazděny. Zbylá těla se pak vyprošťovala od června onoho roku po několik let.

    Od památníku jsme si to namířili přes železniční přejezd směrem do Oseka a na první odbočce se stezka stočila vpravo kolem koupaliště a kempu. Když jsme míjeli hájovnu, všimli jsme si robustního památného stromu převislého buku lesního. Prý je sadovnickou raritou a určitě jej nepřehlédnete. Ale to už jsme mířili k historicky první manufaktuře v českých zemích. V Oseku byla založena v roce 1697 a vyráběli se zde punčochy. Vyučilo se zde velké množství punčochářů z okolních vesnic. Později se přidali tkalci, přadláci, mykači vlny a jiná související řemesla. Manufaktura vedle punčoch vyráběla sukna. Tmavá pro potřeby církve a barevná určená k prodeji. Výrobky z této manufaktury směřovaly do všech českých měst, neboť k tomu císař Karel IV. udělil privilegium. Díky odbytu tedy zaměstnávala svého času až 760 osob. 760 osob se může zdát mnoho na jednu manufakturu, ale počkejte, až uvidíte mraveniště z pokusné plochy ochrany lesních mravenců na trase našeho výletu. V jeho světle toto číslo bledne.

    Jedná se o druh mravenců, kteří neškodí, ale naopak dokáží uchránit porosty lesa před napadením škůdci. Mraveniště sem byla přesunuta z rezervace Vršíček u Bíliny. Mravenci zde mají své stezky, nerušili jsme je tedy a vydali se dál po té své směrem na Salesiovu výšinu se skalními útvary. Tato výšina je chráněnou přírodní památkou. Než vzrostly okolní lesy býval tu krásný výhled. Nyní je to spíše procházka mezi letitými buky bizarních tvarů, které získaly vydobytím si svého prostoru na kamenných blocích. Na rozdíl od buků je lidem lezení po těchto skalkách zakázáno, stejně jako je zakázán sběr otisků jader a skořápek sladkovodních mlžů.

    Pak už jsme se těšili do oseckého kláštera, takže jsme upalovali po stezce kolem Čertovy díry, která je starou štolou, kde se dolovalo stříbro a do níž prý místní sedlák během třicetileté války naházel se svými kumpány těla švédských vojáků. V Oseku jsme navštívili klášter, který je považován za historickou památku evropského významu. Byl založen řádem cisterciáků. Jeho interiér i zahrady byli opravdu příjemným zastavením na této stezce. Pokud se zúčastníte prohlídky jako my, dozvíte se spoustu zajímavostí k životu v tomto klášteře.

    Po prohlídce s trochou historie a dobrém obědě v jedné z místních restaurací jsme volným tempem procházeli lesem přes zimoviště netopýrů až ke skalnímu útvaru Vrása. Je to svislá stěna, kde je názorně vidět proces, kterým prošly Krušné hory. Ke konci výletu jsme se osvěžili svačinkou u potoka ve Vlčím dole. Vlastně to byla spíše bystřina než potok, místy s tůňkami, místy s kaskádkou.

    To už jsme ale byli na konci stezky u zříceniny hradu Osek, dříve nazývaného Riesenburg. Trošku nám bylo líto, že to není už moc podobné dřívější slávě hradu, ale jsou zde jen zbytky zdí a rozvalin. A tak jsme se rozběhli na nádraží v Oseku, abychom se po příjemném výletu vydali domů a třeba si pustili na dobrou noc pohádku, kde nějaký ten hrad zůstal v celé své kráse.

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde