Zobrazit ostatní články k městu

Bloudění Tiskými stěnami

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Ústí nad Labem

Město:Tisá

    Velká pískovcová skalní města - Adršpach, Prachov, Hřensko - zná snad každý z nás. Zkuste ale navštívit jedno z nejmenších - Tiské stěny. Tak úžasné a dobrodružné skalní bludiště rozmanitých tvarů jinde u nás opravdu nenajdete.

    Tiské stěny v Krušných horách nedaleko Děčína sice nejsou tak známé, ale přesto tu rozhodně sami nebudete. V severních Čechách jsou populární a slouží jako cíl mnoha výletů pro obyvatele okolních měst. Nejde o žádnou divočinu. Upravené cestičky, lavičky, ukazatele, informační tabule a odpadkové koše připomínají spíše pražskou Stromovku. Pozor! Za vstup do skal se zde ovšem musí platit. Nemusíte se ale bát, že narazíte na závoru s nápisem „ZAVŘENO“. Mimo sezónu, když zavře pokladna, je vstup do skal pro každého volný.

    Zatímco jiná pískovcová města a bludiště často leží v nižších polohách, Tiské skály jsou na hřebeni. Proto je odtud skvěle vidět do kraje. Na Krušné hory, České středohoří i do Německa. A pískovcové věže vytvářejí rozsáhlé bludiště plné průlezů, komínů, malých jeskyněk a skalnatých náměstíček. Jsou tu sice vyznačené dvě okružní cesty - Malými a Velkými Tiskými stěnami, ale nejpříjemnější je tady trochu zabloudit. Nemusíte se bát, neztratíte se, zato objevíte leccos zajímavého a pozoruhodného.

    Také tu bývá hodně horolezců, a protože stěny nejsou zase příliš vysoké, můžete detailně sledovat jak se takové lezení po skalách provozuje. Jen drobné upozornění. Horolezci podobné zevlouny nemají moc v lásce a občas se k nim chovají trochu neurvale. Neberte si to osobně, patří to k horolezeckému folklóru.

    Pro děti žádnou hru vymýšlet nemusíte. Nadšeně zmizí mezi skalami a celé odpoledne o nich nebudete vědět, jen je budete slyšet jak pokřikují mezi skalami. Pro relaxující rodiče je na kraji skal připravena turistická chata s restaurací, kde se dobře vaří.

    Když zastavíte v Tisé na parkovišti u kostela nebo u turistické chaty, značky vás už dovedou do stěn. Je to jen pár kroků. Pokud máte náladu na delší výlet, vydejte se po červené turistické značce až do Ostrova, rekreační osady s nádherným lesním koupalištěm a kempem, a pokud se nemusíte vracet do Tisé k autu, můžete pokračovat dál lesem přes rozhlednu na Děčínském Sněžníku až do Děčína, kde stojí za návštěvu například místní zoologická zahrada. Z Tisé je to zhruba 15 kilometrů.

    Jestli se chcete ještě projít, mám tu pro vás další lákavou nabídku, kterou jistě neodmítnete. Po žluté značce se mírným stoupáním dostanete lesem podél skal k tajuplným rašeliništím. Je tu chráněná oblast Rájecká rašeliniště. Zde naleznete tůňky a rybníčky rašeliništního charakteru a vzácné rostliny. Ovšem pozor, je to přírodní rezervace, takže nic netrhat. Po žluté pak pohodlně dojdete podél státní hranice až do Ostrova ke koupališti a po červené pak zpět do Tisé.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-11-30 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde