Zobrazit ostatní články k městu

Na Střekov za romantikou

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Ústí nad Labem

Město:Ústí nad Labem

    Jsou jako kráska a zvíře – tajemná silueta Střekova a sídliště ústeckých paneláků na obzoru. Vydáme-li se však o pár století zpátky, dostaneme se do doby, kdy ruiny kdysi majestátního hradu korunovaly krajinu vskutku pohádkovou. Zalesněné kužele Českého středohoří nestínil dým z továrních komínů a břehy třpytivého Labe nespojovaly co sto metrů železobetonové mosty. Na zpustlé zřícenině se dařilo strašidlům stejně dobře jako věhlasným umělcům.

Jak se Richard Wagner převlékl za bubáka

    Kolem roku 1834 si do skicáku kreslil ruiny Střekova Karel Hynek Mácha; což ostatně asi nikoho nijak zvlášť nepřekvapí. O osm let později zde hudební skladatel Richard Wagner naháněl múzu poněkud dramatičtěji. Očití svědci se shodují, že na hradbách pozorovali „záhadnou postavu v bílém“. To se Wagner, oděný do prostěradla, za úplňku procházel po zřícenině a stoupal na nedaleký Vysoký Ostrý, aby pak časně ráno pozoroval východ slunce. Inspirující vycházky se mu vyplatily. Složil zde báseň, která se později stala podkladem k libretu známé opery Tannhäuser.

    Tím však výčet umělců, které silueta Střekova uchvátila, zdaleka nekončí. Hrad navštívil sám Goethe, malovali jej Richter i Doerell a poezii tu tvořil básník Körner. V zdejším kraji strávil pár týdnů také německý spisovatel Karl May, autor známých příběhů o indiánovi Vinnetouovi. Pobýval v nedaleké Brné v hostinci Srdíčko. Tento lokál tu dodnes funguje a navštívit ho můžete i vy.

Pozvánka na Střekov

    V době romantismu jako by se s umělci, zajímajícími se o zpustlé hrady, roztrhl pytel. Od té doby je Střekovu věnována značná pozornost a dnes už je tradičním cílem prakticky všech výletníků, kteří míří do Ústí nad Labem. V prosinci je hrad otevřen o víkendech a na Silvestra vás zde čekají speciální prohlídky, doplněné podáváním svařeného vína a losováním o zajímavé ceny. Jinak stejně jako po celý rok návštěvníci shlédnou expozici romantismu, rozhlédnou se po okolí z terasy a vršku věže, projdou se mezi polorozbořenými zdmi a z úst erudovaných průvodců se dozví něco o historii hradu, dlouhé pomalu sedm set let.

Jak to bylo s vladykou Střekem

    Nicméně o záhadných příbězích a nepodložených povídačkách, které se ke Střekovu váží, se při prohlídce mnoho nedozvíte. Přitom jsou jimi dějiny hradu opředené od samého počátku. Podle pověsti založil Střekov jistý vladyka Střek na obranu proti loupeživým Míšeňským. Vysokou skálu, tyčící se nad hladinou Labe, vybral pro stavbu záměrně. Ve dne viděli vojáci daleko, a tak měli možnost dostatečně se na boj připravit. V noci pak napínali přes řeku řetěz, že ani myška nemohla proklouznout.

    Vám dnes při vstupu na hrad nebude nikdo bránit. A kdyby přece jen bylo zavřeno, vydejte se do nedaleké výletní restaurace Větruše, která spíš než vývařovnu připomíná zámeček. Pro potěchu návštěvníků je tu zpřístupněna vyhlídková věž a k dobrému trávení dopomůže procházka v přilehlém parku. Ústí nad Labem dominuje kostel Nanebevzetí Panny Marie, jehož věž je vychýlená téměř o dva metry, a pozornost si zaslouží také místní divadlo a lázně.

 

Autor: Michaela "Mysha" Košťálová  - www.pragueout.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-12-03 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde