Zobrazit ostatní články k městu

Větruše - ústecká romantika

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Ústí nad Labem

Město:Ústí nad Labem

    Dominanta Ústí nad Labem Větruše byla zmíněna již v Hájkově kronice, avšak původně na Soudném vrchu na místě dnešní restaurace s vyhlídkou stával hrad podobného jména.

    V roce 826 nechal tento hrad vybudovat šlechtic Labohoř na počest své ženy. Pojmenoval ho Wittrusch (Vitruš). Bohužel toto sídlo později vyhořelo. K této události koluje i pověst. V Ústí žil strojmistr, který vyrobil vrhací stroj. Ten svedl vrhnout kámen na velkou vzdálenost. Tímto strojem byl obdarován císař, který ho umístil právě na Větruši. Ovšem majitel hradu z kratochvíle vrhal na město veškerý odpad. Obyvatelé podhradí zlostně ukuli odplatu. Jednoho dne, když byl pán v Praze, přijali muži v převlecích za ženy pozvání na křtiny potomka pána a paní. V okamžiku, kdy se dostali podloudně do hradu, vše živé pobily a hrad zapálili.

    V roce 1839 byly pozůstatky hradních základů objeveny místním usedlíkem Johannem Thomasem, který hledal pramen pro svou studnu. Obratem zhotovil plán stavby, který počítal s renovací Ferdinandovy výšiny a výstavbou výletní restaurace. Ta byla dokončena v roce 1847.

    Avšak až o půl století později vzniká honosná restaurace na Větruši, jenž se často nazývá Zámeček. Roku 1895 se vedení ústeckého Spolku pro České středohoří rozhodlo, že místo je vhodné k spolkovým a turistickým účelům. Spolek tedy odkoupil za 25 tisíc zlatých pozemek a v říjnu 1897 již byla dokončena výstavba tohoto restauračního a výletního objektu.

    Objekt disponoval velkým sálem, kde se pořádaly schůze či plesy. Další sál byl o patro výš. Byly zde hostinské pokoje i levná ubytovna pro studenty. Vyhlídku na okolí nabízela terasa i věž.

    Společenskými událostmi se pyšnila Větruše až do konce šedesátých let, poté klesla její úloha na ubytovnu pro zahraniční montéry. V té době byla provedena i přístavba, která vzhledu stavby značně ublížila. Restaurace byla z důvodu nevyhovujícího vodovodu zavřena. Nastal totální úpadek zámečku, který byl dokonán požárem střechy vyhlídkové věře v roce 2000.

    V roce 2001 odkoupilo město v dražbě finančního úřadu Větruši za 2 miliony korun, samotná rekonstrukce objektu i okolí přišla na 130 milionů korun. Najdeme zde již ve své nové kráse výletní zámeček s vyhlídkovou věží a restaurací, atrakce v podobě dvou bludišť - zrcadlového a přírodního - a sportovní areál. Vizí budoucnosti je i stavba lanovky mezi centrem Ústí nad Labem a Větruší.

    Samotné místo však nemusí být pouze cílem Vaší krátké procházky z města, ale i startem pro túry v labských stráních. Můžete se například vydat mezi čedičovými skalkami k Vaňovskému vodopádu, který s výškou 12 metrů patří mezi nejvyšší ve středohoří. Z Větruše také vychází červeně značená trasa na Milešovku, která láká svými výhledy při dobré viditelnosti. Možnostmi toto místo rozhodně nešetří. Každý si vybere. Určitě tedy i Vy.

 

Autor: Pavla Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-03 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde