Zobrazit ostatní články k městu

Zapomenuté Kralice nad Oslavou

Kraj: Vysočina

Okres:Třebíč

Město:Kralice nad Oslavou

    Obec Kralice nad Oslavou stojí doslova ve stínu své slavnější sestry Náměšti nad Oslavou, v níž turisté již několik desetiletí obdivují její renesanční zámek. Na místě je však třeba položit si otázku, co je významnější – zda impozantní renesanční sídlo, jakých je v České republice hned několik, nebo místo, kde se na konci 16. století zrodil první český překlad Bible přímo z původních jazyků a zároveň dílo, které přispělo k uchování a rozvíjení českého jazyka v dobách jeho úpadku?

    Řeč není o ničem jiném než o slavné Bibli kralické, která se v rukou Jednoty bratrské zrodila v tiskárně v Kralicích nad Oslavou. Tiskárna byla umístěna v bývalé tvrzi, jež byla tehdy pod patronátem Jana ze Žerotína, sídlícího v blízké Náměšti. Jednota bratrská ovšem nepracovala pouze na Bibli kralické, ale v letech 1578 – 1620 zde vznikly i další texty různého charakteru, například bratrské kancionály, ale také nejrůznější světská díla a učebnice.

    Dnes je v budově v sousedství bývalé tvrze umístěn Památník Bible kralické, který se ve dvou stálých expozicích snaží zachovat vzpomínku na tuto pamětnou a významnou dobu své obce. První expozice se nazývá Dílo tiskařů Jednoty bratrské a přibližuje návštěvníkům všechny oblasti života bývalé tiskárny. Druhá expozice je věnována Janu Amosu Komenskému a jeho prvnímu tvůrčímu období. Památník je otevřen po celý rok mimo pondělí.

    Nezapomeňte však také navštívit onu blízkou tvrz (dnes tedy již pouze její zbytky), kde byla tiskárna kdysi umístěna. Vznik tvrze se datuje do první poloviny 14. století a jako její nejvýznamnější majitel je považován rytíř Jindřich, k němuž se váže událost o zazdění své nevěrné manželky na kralické tvrzi a rozčtvrcení jejího milence. Dalším majitelem je pak Jan Starší ze Žerotína, příznivec Jednoty bratrské, který zde umožnil ukrýt bratrskou tiskárnu.

    Jestliže vám zbude čas, určitě navštivte i Pomník Bible kralické, jehož základní kámen byl položen již v roce 1909. Také kostel sv. Martina stojí za prohlédnutí, zejména kvůli jeho unikátní vnitřní výzdobě, na které se podíleli členové Jednoty bratrské (jeho stěny jsou zdobené citáty z písma, jichž se do dnešních dob dochovalo třináct a které jsou svou krásou a rozsahem zcela ojedinělé).

    Dalším zpříjemněním výletu může být rovněž procházka údolím řeky Oslavy a Chvojnice s výstupem na některou ze dvou zřícenin (Levnov, Kraví hora) nebo návštěva nedaleké Náměště nad Oslavou, kde je možno zhlédnout bývalé renesanční sídlo pánů ze Žerotína s expozicí gobelínů a s možností prohlídek hraběcích ložnic a dětských pokojů.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-18 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde