Zobrazit ostatní články k městu

Bílými Karpaty vlakem i pěšky

Kraj: Zlínský kraj

Okres:Uherské Hradiště

Město:Starý Hrozenkov

    Bílé Karpaty. Že se vám téměř nic při vyslovení tohoto názvu nevybaví? Louky plné orchidejí. Ještě vám stále připadá, že si z vás někdo střílí nebo si v lepším případě spletl mírné klima střední Evropy s tropickou nádherou deštných pralesů? Jenže není tomu tak. Právě se nacházíme v jihovýchodní části České republiky, v pohraničním kraji s nejpestřejším a nejpočetnějším zastoupením orchidejí ve střední Evropě. Chcete se tímto krajem vydat spolu s námi? Milujete počasí babího léta? Potom není co řešit, vezměte si do ruky mapu, hoďte na záda batoh a můžeme jít. Ale protože Bílé Karpaty nejsou zrovna místem, které bychom stihli provandrovat křížem krážem během jednoho víkendu, budeme si muset pečlivě vybrat místa, která navštívíme. Nejlepší variantou, jestliže chceme Bílé Karpaty co nejvíce nasát všemi smysly, je kombinace památek kulturních i přírodních. Za kulturou nás doveze vlak, do přírody se vydáme pěšky.

    Až vám vlak zastaví v městečku Valašské Klobouky, prosím vystupte. Neptejte se „proč“, přibližně za hodinu si totiž budete schopni sami odpovědět. Valašské Klobouky nabízí opravdu mnoho zajímavého. Můžete zde navštívit Starou radnici a Červený dům, kde se dozvíte o životě a práci valašského lidu. Určitě vás taktéž zaujme renesanční pranýř, pozůstatek hrdelního práva, kterým se město pyšnilo od roku 1356. Za zmínku stojí i několik valašských dřevěnic, stojících dnes nedaleko náměstí. A pokud máte zájem něco si odtud přivést, určitě nezapomeňte obejít i místní výrobce tradičních valašských výrobků.

    Dalším cílem je středověký hrad tyčící se na kopci nad městečkem Brumov-Bylnice. Dostanete se tam, když ve Valašských Kloboukách nasednete na vlak a přibližně za deset minut vystoupíte ve stanici Brumov střed. Tento hrad je u nás jednou z mála světských staveb pozdně románského období, ale zřejmě nejvíc si vás získá svou vyhlídkou do okolní krajiny.

    Vlakem pak pokračujete do obce Štítná nad Vláří - Popov. Také vám tahle obec něco říká, ale nemůžete si za nic na světě vzpomenout, kde jste se s ní již setkali? Nečetli jste náhodou příběhy o povedených valašských dcérečkách Gabře a Málince z pera zesnulé spisovatelky Amálie Kutinové? Že ano? Tak a jsme doma! Spisovatelka své poutavé příběhy umístila právě tady do místa svého mládí, do zdejší základní školy, okolo níž protéká pověstný potok Járek. Pokud máte zájem dozvědět se o spisovatelce a jejích příbězích něco víc, určitě navštivte místní školu, kde vám ochotné paní knihovnice ukážou malou výstavku fotografií, dopisů a dochovaných předmětů z pozůstalosti spisovatelky.

    Poslední stanicí na vlakové trase jsou Bojkovice. Tady na vás čeká zámek Nový Světlov, v němž sídlí muzeum Bojkovska. Zhlédnout zde můžete expozice věnující se archeologii, etnografii, místní historii i zaniklým řemeslům. Také je zde možnost na noc spočinout a načerpat síly pro nový den.

    Další den bude ve znamení turistiky. Ti zdatnější se jistě nejdříve vydají po zelené turistické značce, která je dovede na rozcestí Modrá voda, odkud je to přibližně tři kilometry po žluté do obce Komňa. Tato obec dala příjmení svému pravděpodobnému rodákovi J. A. Komenskému, o jehož místě narození se dodnes vedou spory. Ale i přesto se zde nachází sýpka a v ní je umístěna stálá expozice věnována tomuto slavnému učiteli národů a historii obce. Méně zdatní z vás si to pravděpodobně namíří po modré turistické značce a poté rovnou do míst, která se bývají nazývána Moravskými Kopanicemi. Jedná se zejména o ústřední obci Starý Hrozenkov a přilehlé vesnice jako např. Žitková nebo Vápenice. Pro turisty jsou Kopanice přitažlivé tím, že se zde dodnes zachovalo mnoho původních lidových staveb, řemesel a folklóru. To znamená, že i v naší době se můžete toulat po místních kopcích a obdivovat téměř neporušený ráz zdejší krajiny, stejně jako roztroušené zemědělské usedlosti (funguje zde agroturistika), políčka a pastviny, na nichž se pasou krávy, ovce i koně. Svůj dojem pak není špatné umocnit četbou čtvrtého dílu Gabry a Málinky z již zmíněné tvorby Amálie Kutinové, která do těchto končin umístila podstatnou část děje.

    A jak náš výlet ukončíme? Co třeba tak, že se zaslouženě uvelebíme v hospodě ve Starém Hrozenkově a dáme si jedno točené?

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-09-24 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde