Zobrazit ostatní články k městu

Krásy Železnorudska

Kraj: Plzeňský kraj

Okres:Klatovy

Město:Železná Ruda

    Území Šumavy je rozsáhlé a členité. Patří do něj i Železnorudsko, které představuje její nejzápadnější část a leží na rozhraní CHKO a Národního parku Šumava. Je to území hlubokých lesů, horských luk, potůčků a jezer, slatí a luhů a čistého ovzduší …

    Největším městem oblasti je Železná Ruda. Leží v malebné krajině na soutoku řeky Řezné a Železného potoka v nadmořské výšce asi 750 metrů. Na severu město chrání zalesněné hory Špičák a Pancíř, spojené Špičáckým sedlem. Na jižní stranu se směrem do Německa otvírá Železnorudský průsmyk, kterým řeka Řezná odtéká směrem do sousedního státu.

    Původní osada vznikla na obchodní stezce, vedoucí z Bavorska do Čech. Po ní se převážela sůl, koření, tkaniny, později olovo, stříbro a železná ruda. Prvními obyvateli byli tzv. Králováci. Jejich hlavní úlohou bylo hlídat obchodní stezky. Za to měli zajištěny od panovníka četné výhody a jejich správní centra spadala přímo pod jeho pravomoc..V letech 1579 – 1713 bylo město součástí Bavorska. Spory o hranici vyřešila až roku 1764 Marie Terezie. V době 2. sv. války patřila obec k odtrženému pohraničí a byl zde zajatecký tábor. Po vysídlení Němců byla vybudována neprostupná hranice. K rozvoji turistiky došlo až po roce 1989.

    Na pravém břehu Řezenského potoka stojí nejstarší dochovaný šumavský hamr. Byl postaven ve 2. polovině 16. stol. a v provozu byl do roku 1947. V současnosti je přebudován na rekreační objekt. Hamry pracovaly na podobném principu jako mlýny. Náhon přiváděl vodu na kola. Největší z nich pohánělo buchar, menší kotouč na broušení a mohutné nůžky na stříhání. Komín odváděl kouř z kovářských výhní. Specialitou šumavských hamerníků byly sekery ze tří druhů oceli. Po úpadku železářství začaly v okolí vznikat sklárny. První sklářská huť byla v provozu od roku 1676, ale období rozkvětu nastalo až v 18. stol. Celkem bylo v okolí 11 hutí, což mělo za následek masivní kácení lesů.

    Ve stejném období vznikla nejznámější železnorudská památka – kostel Panny Marie Pomocné z hvězdy ve stylu baroka. Nechal ho vystavět hrabě W.J.Nothaf v letech 1729 – 32. Má zajímavý půdorys a mohutnou cibulovitou báň krytou šindelem. V interiéru jsou mramorové náhrobní desky a kopie mariánského obrazu L.Cranacha. Na oltáři je zlacený kříž z rubínového skla z místní produkce. Další ukázky sklářských výrobků jsou uchovány v muzeu. Základem expozice se stala sbírka sklářských rodů Abelů a Hafenbrädelů a také zde jsou exponáty lidového malovaného nábytku.

    Mezi nejoblíbenější turistické cíle v blízkém okolí města patří jezera. Patří do kategorie ledovcových jezer, tzn. že vznikla působením ledovce. Vytvářela se v období čtvrtohor. Černé jezero je největším a nejhlubším jezerem v Čechách. Rozkládá se na svahu Jezerní hory v nadmořské výšce 1008 metrů. V 19. stol. se stalo cílem turistických i vědeckých výprav. Jedinou stavbou je zde jezerní hráz z 20. let 20. stol, vybudovaná pro první českou přečerpávací elektrárnu. Tato technická památka byla v provozu do roku 1930.

    V roce 1911 bylo okolí Černého i nedalekého Čertova jezera vyhlášeno přírodní rezervací. Na jejím území hnízdí některé vzácné druhy ptáků a proto je přístup turistů do některých částí omezen. Návštěvu obou jezer je možné absolvovat za 1 den např. po turistických značených cestách na trase Špičák – Špičácké sedlo -Černé jezero – Rozvodná – Čertovo jezero – U pomníku – Železná Ruda v délce cca 11,5 km.

    Špičák není jen hora, ale i obec, která je součástí Železné Rudy. Zahrnuje rozsáhlý sportovní areál. Špičácké sedlo je křižovatkou turistických cest a je přístupné autem.

    Poněkud kratší procházku je možné absolvovat ze Špičáckého sedla přes Pancíř do Železné Rudy. Ze Špičáckého sedla se dostanete na Pancíř (1214 m) po červené. Je zde chata s rozhlednou z roku 1923, odkud je možno za příznivých podmínek vidět Alpy. Z Pancíře je možné sjet sedačkovou lanovkou do Špičáku (obce) a dále po silnici do Železné Rudy, nebo do města sejít po modré přes Hofmanky a Belveder (6 km). Možností je ale skutečně mnoho a je na vás, jak dlouhou a obtížnou trasu zvolíte a hlavně co chcete vidět. A pokud dáváte přednost zimním sportům, na Špičáku určitě najdete všechny služby, které potřebujete.

 

Autor: Miloslava Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-29 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde